söndag 29 maj 2011

Tankar kring kina-kloning

Vet egentligen inte var jag ska börja.

Oftast finns det inte mycket politik när det kommer till airsoften. Iaf inte i en lokal omfattning. Kommer alltid finnas diskussionen om vapenlagar och så vidare. Men jag tänkte mer inuti vår hobby finns det en del moraliska sättningar vi alla har.

Jag måste dock ta upp detta med klonerna från kina. Absolut de är billiga och alla vill ju ha den där extra kebabmiddagen. Men för att utveckla problemet med det hela är att vi alltid vill ha nya saker. Nya vapen helt enkelt. Då kommer det problemet som kina-kloner utnyttjar. De utvecklar ingenting...alls...de tar en befintlig produkt och kopierar den. Men vad skulle det göra för skillnad tänker man?

Jo, då man köper kloner för att de är billiga, men då går de som utvecklade ursprungsidéen nästan helt lottlösa. Vad som sker då är att utvecklingen kommer gå slöare än vad det skulle gjort om alla pengar hade åkt in i företaget som utvecklade från första början.

Nu gäller denna tanke mestadels airsoftvapen och för att allt är billigt så köps det onödigt många. Det finns massvis med begagnat ute på marknaden. Går att kolla in ställen som airsoftsverige för att man inte ska bli lurad på sina surt förtjänade hobbypengar.

Men vill peka ett varningens finger för kläder från kina dessutom. Tydligen finns det flertalet jeans som har ett medel på sig som gör att man blir allergisk. Och då vill jag även säga att det är denna risk man tar och köper klädesplagg som har sitt ursprung. Varför är det så mycket billigare då? Jo det är för att kina är nu i sin guldålder som Europa var under 70 och 80 talet. Vi tog genvägar då med asbest och allt möjligt. Kina är där nu och de kommer få betala för de orenligheterna som de skapar idag.

Men kort och gott: tänk inte med plånboken alltid. Ta de där extra kronorna och skaffa kvalitet. För i denna hobby som saker går sönder titt som tätt så tjänar man på att lägga ut lite till för att inte få problemen lika ofta. Tänker på tillverkare som WE, RA-tech, Inokatsu, Systema, VFC, Madbull och sen en massa mer som skapar nya produkter.

Vill även nämna att man kan nog moraliskt köpa licensierade airsoftprodukter som är godkända av de som tillverkar RS förlagan. För alla har inte råd med RS saker på vapnena, men då kan man alltid ge lite och fortfarande få bra kvalité på köpet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar